Popis
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na výrobu hruškového cideru.
- 1 sadu On The Rocks Cider Kit (obsahuje 1,7 kg prémiového jablkového koncentrátu a sáčok s ovocným koncentrátom)
- 1,3 kg cukru na kvasenie (dextrózu) - konečný obsah alkoholu 5,9 %
- Vodu
- Vybavenie na varenie (fermentačná nádoba, kvasná zátka, dezinfekčný prostriedok, atď.)
Potrebné vybavenie:
- Fermentačná nádoba (s kapacitou minimálne 25 litrov)
- Miešadlo
- Dezinfekčný/sterilizačný prostriedok
- Hustomer (voliteľné)
- Fľaše alebo sud na uskladnenie
Podrobné inštrukcie:
Začnite tým, že vyčistíte a sterilizujete vybavenie na varenie, vrátane fermentačnej nádoby, miešadla a ostatných nástrojov. To zabráni kontaminácii, ktorá by mohla cider pokaziť.Po odstránení víčka koncentrátu vyberte kvasinky a sáčok s ovocným koncentrátom. Vložte otvorený jablkový koncentrát do nádoby s horúcou vodou na približne 10 minút. Po zahriatí sa hustý koncentrát lepšie vylieva do fermentačnej nádoby. Obsah plechovky vylejeme do fermentačnej nádoby a prilejeme cca. 3 l horúcej vody a miešame tak dlho, kým koncentrát nie je dokonale rozpustený. Následne pridáme kvasný cukor (dextrózu) a opäť dôkladne premiešame. Kvasné cukríky ovplyvňujú budúci obsah alkoholu, ich zmenou môžeme ovplyvniť obsah alkoholu.
Doplňte fermentačnú nádobu studenou vodou až do celkového objemu 23 litrov. Teplota tekutiny by mala byť medzi 18–24 °C. Miešajte tekutinu, aby sa prevzdušnila a všetko sa dobre premiešalo. Keď teplota dosiahne 18–24 °C, nasypte na povrch tekutiny ciderové kvasinky (ktoré sú súčasťou sady). Dobre premiešajte, kvasinky sa prirodzene rozpustia a začnú fermentačný proces. Dôkladne uzavrieme veko fermentačnej nádoby a nasadíme kvasnú zátku s tesnením. Umiestnite fermentačnú nádobu na miesto so stabilnou teplotou (ideálne medzi 18–24 °C). Fermentácia by mala začať do 24–48 hodín, pričom budete vidieť bubliny unikajúce cez kvasnú zátku. Fermentácia bude trvať približne 7–10 dní. Ak máte hustomer, použite ho na kontrolu, kedy je fermentácia ukončená (ak sú hodnoty konzistentné počas niekoľkých dní). Po ukončení fermentácie opatrne otvorte balíček s ovocným koncentrátom, ktorý je súčasťou sady. Pridajte ovocnú koncentrát do fermentačnej nádoby a jemne premiešajte. To zvýrazní ovocnú chuť cideru. Môžeme pristúpiť k stáčaniu. Môžeme použiť sklenené fľaše, PET fľaše alebo môžeme stočiť cider do súdkov. Na dezinfekciu fliaš môžeme použiť podobné dezinfekčné prostriedky ako na fermentačnú nádobu. Do vydezinfikovaných fliaš dáme odmerku kvasného cukru (3-5 g/ 0,5 l) alebo fermentačný drops. Opatrne stáčajte (dobrým pomocníkom je stáčač) do fliaš, pričom nechajte usadeniny na dne fermentačnej nádoby. Uzavrite fľaše a nechajte ich na teplom mieste (približne 18–24 °C) na 7–10 dní, aby prebehla sekundárna fermentácia a karbonizácia (cider sa nasýti oxidom uhličitým). Po karbonizácii premiestnite fľaše na chladné a tmavé miesto, kde necháte cider zrieť minimálne 2 týždne. Cider sa bude chuťovo zlepšovať čím dlhšie zreje, ale môžete ho začať ochutnávať po tomto období.
Vlastnosti
- Cider